Budgettips voor Jonge Ouders: Zo Bespaar je op de Kosten van Kinderen
Ontdek handige budgettips voor jonge ouders. Bespaar op baby-uitgaven met deze slimme tips over tweedehands spullen, wasbare luiers, kinderopvangtoeslag en meer.

Het ouderschap brengt niet alleen veel vreugde met zich mee, maar ook een flinke financiële verantwoordelijkheid. Van luiers en kleding tot kinderopvang en speelgoed, de kosten kunnen snel oplopen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop jonge ouders kunnen besparen zonder in te leveren op de zorg en het welzijn van hun kinderen. In deze blogpost delen we handige budgettips die je kunnen helpen om de uitgaven beheersbaar te houden, en zo wat financiële ademruimte te creëren.
1. Koop Tweedehands
Een van de grootste besparingstips voor jonge ouders is het kopen van tweedehands babyspullen. Baby's en peuters groeien snel, waardoor veel kleding en speelgoed nauwelijks gebruikt zijn. Tweedehands winkels, online marktplaatsen zoals Marktplaats, of Facebook-groepen zijn geweldige plekken om kwalitatieve babykleding, speelgoed, en zelfs meubels te kopen voor een fractie van de nieuwprijs.
Waarop Letten?
Zorg ervoor dat de spullen schoon en in goede staat zijn, vooral als het gaat om meubels en kinderwagens. Controleer veiligheidscertificaten waar nodig, zoals bij autostoeltjes.
Bron: Nibud - Geld besparen als ouder
2. Gebruik Wasbare Luiers
Luiers vormen een grote kostenpost voor jonge ouders. Een handige manier om hierop te besparen, is door te kiezen voor wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Hoewel de aanschafprijs van wasbare luiers hoger ligt, zijn ze op de lange termijn een stuk voordeliger omdat je ze hergebruikt. Daarnaast zijn ze milieuvriendelijker, wat een mooie bijkomstigheid is.
Gemiddelde Kostenbesparing:
Volgens berekeningen kun je tot wel €500 besparen tijdens de luiertijd van je kind door te kiezen voor wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers.
Bron: Milieu Centraal
3. Vraag Kinderbijslag en Toeslagen aan
Veel jonge ouders weten niet precies welke toeslagen en financiële ondersteuning beschikbaar zijn. Naast kinderbijslag kun je ook recht hebben op toeslagen voor kinderopvang en kindgebonden budget. Dit kan flink schelen in de maandelijkse kosten, vooral als je gebruik maakt van kinderopvang.
Kinderopvangtoeslag:
De kinderopvangtoeslag is inkomensafhankelijk en kan oplopen tot een groot percentage van de totale opvangkosten. Via Mijn Toeslagen kun je eenvoudig een proefberekening maken en toeslag aanvragen.
Kinderbijslag:
Kinderbijslag wordt ieder kwartaal uitbetaald en is een basisbedrag voor alle ouders met kinderen tot 18 jaar. Dit kan helpen met de vaste lasten zoals voeding en kleding.
Bron: Belastingdienst - Toeslagen
4. Bespaar op Babyvoeding
Wanneer je overstapt van borstvoeding naar vaste voeding, kan het verleidelijk zijn om dure babyvoeding uit de winkel te kopen. Een betaalbare optie is om zelf voeding te maken. Dit is niet alleen goedkoper, maar vaak ook gezonder omdat je precies weet wat erin zit. Pureer groenten en fruit zoals wortels, pompoen of appel en vries porties in om het gebruiksgemak te vergroten.
Voedingsvoorbeeld:
Een zak wortels kost een fractie van wat een potje babyvoeding kost, en met een blender kun je in no-time meerdere porties klaarmaken. Je kunt zelfs combinaties maken die je baby voedzaam én lekker vindt.
Bron: Ouders van Nu
5. Deel en Ruil met Andere Ouders
Ouders met kinderen van verschillende leeftijden kunnen veel van elkaar lenen of ruilen. Of het nu gaat om speelgoed, babykleding, of kinderboeken, ruilen is een uitstekende manier om te besparen. Organiseer bijvoorbeeld een "ruilmarkt" met andere ouders in je omgeving of op het kinderdagverblijf.
6. Bezuinig op Abonnementen en Uitstapjes
Veel gezinnen hebben onnodige abonnementen zoals streamingdiensten, tijdschriften of sportscholen die ze niet optimaal gebruiken. Kijk eens kritisch naar deze uitgaven en zeg op wat je niet nodig hebt. Bovendien hoef je niet altijd dure uitjes te maken; een middagje naar het bos of het park kan net zo leuk zijn voor je kind als een dagje naar een pretpark.
Budget Uitstapjes:
- Bezoek de kinderboerderij (vaak gratis of tegen een kleine donatie).
- Ga op ontdekkingstocht in de natuur: wandelen, picknicken of speeltuinen bezoeken.
- Kijk uit naar kortingsacties of gratis evenementen in je regio via websites zoals Uitmetkorting.nl.
7. Maak een Budgetplan
Een goede tip voor alle ouders is om een duidelijk overzicht te maken van de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Dit helpt om inzicht te krijgen in waar je eventueel kunt besparen en waar je prioriteiten liggen. Door een vast bedrag opzij te zetten voor noodzakelijke baby-uitgaven, voorkom je dat je onnodig geld uitgeeft.
Wat is jouw reactie?






